Spring naar de inhoud

Slaapdorpje Palm-Mar wordt hotspot van Tenerife dankzij Vlaamse tapijtverkoper Stan Weytjens.

Wat ooit een slaapdorp was in het zuiden van Tenerife, krijgt steeds meer de allure van het Knokke van het Canarische eiland.
Deze metamorfose is grotendeels het werk van een Vlaming. In twintig jaar tijd transformeerde voormalig tapijtverkoper Stan Weytjens (60) Palm-Mar tot een hotspot, waar zelfs voetbalicoon Michel Preud’homme en ex-toptennisser Steve Darcis een stekje hebben. Een man en een dorp met een aparte geschiedenis.
Palm-Mar is zijn naam meer dan waardig: de brede boulevards staan vol met wuivende palmbomen, uitbundig bloeiende bomen en dito struiken.
Het dorp heeft geen doorgaand verkeer, ligt in een indrukwekkende baai aan de Atlantische oceaan, grenst aan een natuurpark mét vuurtoren en aan een gigantische rots die het dorp van het supertoeristische Los Cristianos scheidt.

In het midden van het dorp verrijst sinds kort een meer dan levensgrote slogan: ‘I feel safe in Palm-Mar’.
Stan Weytjens liet die eigenhandig optrekken, niet zonder reden.
De Canarische Eilanden waren bij de minst getroffen regio’s door corona in heel Europa, het dorp en omgeving kende geen enkele besmetting. Tenerife stelt het nu al weken zonder één sterfgeval, telt slechts een vijftal besmettingen.
Dat sterkt Weytjens in zijn geloof dat de vele Vlamingen snel zullen terugkeren.
Velen bezitten hier trouwens een appartement en de verhuurmarkt blijft aantrekken, zo blijkt. Weytjens en zijn investeerders bouwen al jaren onverdroten appartementen in het dorp. Niet alleen appartementen trouwens, maar ook een beachclub op het strand met zicht op zustereiland La Gomera.

Palm-Mar wordt hotspot van Tenerife
Welkom in Palm-Mar, waar je geen enkel hotel aantreft.
Met Michel Preud’homme die bij Weytjens een stekje kocht in Palm-Mar. Eenmaal met pensioen plant hij hier langer te verblijven.

Het nieuwste project aan de oceaan, Infinity, heeft onder meer Michel Preud’homme als een van de kopers. Ik heb hem ontmoet op een golftoernooi, vertelt Weytjens. Hij is van plan hier effectief korte vakanties te nemen en, eenmaal met pensioen, voor langere tijd te verblijven. 
Preud’homme zal uitzien op een stijlvol openbaar plein aan de oceaan, dat momenteel wordt aangelegd. Het plan van de overheid vond Weytjens niet kwaliteitsvol genoeg, waarop hij zelf 1 miljoen euro uittrok voor een nieuwe aanleg.
Rond het plein komt ook nog een tiental villa’s en er zijn plannen voor een zwembad in de oceaan en een aantal toprestaurants. Hun klanten zullen gegarandeerd vooral Vlamingen zijn. Palm-Mar, het Knokke van Tenerife? Stan Weytjens vindt de vergelijking niet onaardig.

Wellicht een van de grootste troeven is dat Palm-Mar geen hotels kent. Wettelijk mag het niet, ik zou er hier ook geen bouwen, zegt Weytjens, ondertussen evenzeer of meer Canariër dan Belg.
Hotels dragen weinig bij tot de lokale economie. De meeste hebben trouwens hun fiscale zetel in Nederland of Ierland. En dat stuit hem flink tegen de borst.
In de coronacrisis ziet hij alvast één lichtpunt voor zijn Palm-Mar. De hotels en het massatoerisme op de Canarische Eilanden gaan het erg moeilijk krijgen.
Er is de schrik voor de vliegtuigen en dat is de enige manier om er te geraken. Mensen gaan bovendien de immense hotels mijden.
Ik voorspel dat men veel meer geneigd gaat zijn tot het kopen of huren van een eigen appartement, een eigen bubbel. Zo beslist men met wie of wat men in contact komt en heeft men meer leefruimte.

In Palm-Mar groeien appartementen in sneltempo. Weytjens heeft er langs de invalslaan nog eens 338 op stapel staan.
Lang voor de voltooiing van de huidige projecten is quasi alles verkocht, aan op zon verslingerde Vlamingen, maar zelfs aan een plaatselijke minister.
Palm-Mar is hot en Stan is ‘the man’. Een autoriteit ook op het eiland, hij sponsort evenementen en kent alles en iedereen.
Hij is sinds 2011 ook consul voor alle Canarische Eilanden voor… Nederland. Toen die hun vaste consul hier afschaften, kwamen ze bij mij terecht. In ons land betekent zo’n titel niet veel, maar hier heeft men daar respect voor, dat word je gewaar als je met de autoriteiten vergadert. Als ik de president van Tenerife wil spreken, of de burgemeester, dan lukt dat net iets sneller.

Een niet te onderschatten voordeel, want communicatie met overheden is op Tenerife niet altijd simpel. Politici hebben de neiging om bij iedere regeringswissel afspraken van de vorige van tafel te vegen, geschreven akkoord of niet.
Ervaring zat, jarenlang was Stan Weytjens de officieuze president van Palm-Mar die alles aan onderhoud regelde, van verlichting tot huisvuil.
Sinds een paar jaar zijn die taken overgedragen aan de lokale autoriteit. Maar hij is nog steeds de drijvende kracht bij alle nieuwe plannen, zoals de aanleg van wandel- en fietspaden en nieuwe recreatiezones. Zijn band met dit dorp is groot en gaat ver terug.

Tapijten en Enrique Iglesias

Als jongeling zag zijn toekomst er nochtans helemaal anders uit. Mijn vader Jean was in Genk een bekende middenstander, de eerste die begon te handelen in vasttapijt, met veel succes.
Wij behoorden tot de grootste importeurs in Europa. Maar in de jaren tachtig sloeg de crisis toe in de bouw en als toeleverancier raakte hij in de problemen.
Hij stierf op 49-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Als 23-jarige en pas afgestudeerd stond ik plots voor de taak om alles af te handelen. Mijn ouders waren al een tijdje gescheiden en mijn moeder woonde op Tenerife.

Daar belandde Stan dertig jaar geleden ook, samen met zijn Antwerpse vrouw Kristine Stockbroekx en familie. Hij begon er een zaak… in tapijten.
Achteraf bekeken redelijk gek ja, in een land waar de zon elke dag schijnt. Niet echt een plaats waar de mensen op tapijten zitten te wachten.
Maar het lukte, zodanig zelfs dat hij niet alleen in hoofdstad Santa Cruz maar zelfs in Barcelona een zaak opende. Het waren de gouden tijden. Je moest wel huis aan huis gaan verkopen wou het lukken.”

Maar Weytjens zag het beginnende toerisme landen op Tenerife. Hij verkocht zijn zaken en lanceerde in Los Cristianos een tot dan ongezien evenement.
In 1992 transformeerde hij een oude vervallen bananenplantage tot een openluchtdiscotheek, La Roca.
Op een afgelegen plaats, midden in een woestenij. Men verklaarde mij gek. Maar het sloeg aan. We hadden acht togen en in het weekend ontvingen we tot tienduizend entrees.
Spaanse megavedetten zoals Sergio Dalma, Antonio Florez en Enrique Iglesias kwamen er optreden. We brachten zelfs een eigen cd uit. Hola Ola Tenerife stond vier weken op één in de Spaanse hitparade.

De familie Weytjens woonde al die jaren in het naburige dorpje Palm-Mar. Tot in de jaren tachtig was het niet meer dan een zandweg met enkele huizen. Het was niet meer dan een spookdorp.
Maar wel eentje met een aparte geschiedenis. Zowat alle gronden, goed voor zo’n 800.000 vierkante meter, waren eigendom van een Duitser van Afghaanse afkomst, Aman Miram Khan.
In de crisis van eind jaren 80 begin jaren 90 kwam hij in financiële moeilijkheden, de internationale investeringsgroep Urbis nam zowat het hele grondgebied over.
Dat was mijn geluk achteraf, veel was uitgerold, bekent Weytjens. Er kwamen prachtige lanen en alle moderne voorzieningen. Maar dan raakte Urbis ook in de problemen.
Omdat ik al jarenlang inwoner was, kon ik voor de neus van de grote jongens heel wat gronden verwerven. Zo startte vanaf 2000 een nieuwe fase in zijn carrière en begon hij met de bouw van de eerste appartementen.

De crisissen

Geen wolkje aan de blauwe lucht, maar dan kwam de financiële crisis van 2008. Niet te vergelijken met de coronacrisis, nee. Op menselijk en economisch vlak is de coronacrisis voor de vele toeristische regio’s veel dramatischer.
Vooral voor al die kleine horecazaakjes. We zijn hier in Palm-Mar nu een project gestart om hen te helpen. Maar de bouwcrisis van 2008 was voor onze sector een echte tsunami.
Alles en iedereen die met bouwen te maken had, van promotoren tot onderaannemers werd van de ene dag op de andere lamgelegd, en de grote meerderheid zelfs weggevaagd.
Geen enkele van de grote Canarische bouwpromotoren overleefde. Ik wel, maar het was nipt. Wat de inlandse promotoren de das omdeed, was de manier waarop ze de bouwprojecten promootten.
Banken financierden alles, van de grondaankoop tot de bouw. Daardoor werd roekeloos omgesprongen met de kopers, die hoefden maar maximaal 20% aan te betalen tijdens de volledige loop van de werken.
Toen de banken afhaakten, zaten die promotoren zonder middelen. Van die crisis zijn alleen de banken beter geworden, zij sloegen alles aan.
Ik heb van in het begin het Belgische systeem gehanteerd. Ik begon alleen te bouwen als ik voor 60% engagementen had en de koper betaalde in schijven en financierde zo mee.

Een gigantische rots scheidt Palm-Mar van het supertoeristische Los Cristianos

Weytjens had zijn les geleerd: Geen banken en het systeem van ‘eerst verkopen, dan bouwen’ zijn we blijven aanhouden.
Dat werkt, omdat quasi al onze klanten Belgen zijn. Datzelfde verkoopsysteem zorgde ervoor dat de coronacrisis weinig invloed had, de werkzaamheden werden veertien dagen verplicht stilgelegd, en dat was het.

Vijfsterrenservice

Met de crisis van 2008 stak ook het fenomeen van verhuren plots de kop op. Daar was in het begin geen sprake van.
De kopers waren 65-plussers die het voor zichzelf en hun familie kochten. Nu is de gemiddelde leeftijd 51 jaar en wordt gekocht als tweede verblijf en investering.
Die ommekeer begon tijdens en na de crisis. Plots kwam de vraag of we niet konden verhuren en zelfs doorverkopen. Voor ons was dat een erg goeie zaak, zonder extra risico genereerden we extra inkomen.

Stan Weytjens wil samen met zijn drie zonen en schoondochters nu ook een nieuw concept lanceren.
We willen voor de verhuur van de appartementen een vijfsterrenservice aanbieden.
We gaan zorgen voor een gepersonaliseerde ontvangst, een professionele poetsdienst, wit linnen, een Nespressomachine… En een app die de lokale gastronomie, de boetieks, sportactiviteiten en excursies helpt ontdekken.
De eigenaars verblijven meestal in België en kunnen dus niet eigenhandig voor service zorgen.
Met de virusperikelen wordt een dergelijke aanpak erg belangrijk, zo schatten we. Men zal immers safe moeten kunnen verhuren. Zo wapenen we ons, want na crisis één en twee komt er zeker nog wel een derde.
Na zonneschijn komt altijd regen. Ook op Tenerife.
In de krant Het Laatste Nieuws van 30/10/2021 stond er een artikel met de titel Van tapijtverkoper tot bouwkoning. Het artikel kan je hier lezen.

Nieuw luxe duplex appartement te huur op tenerife Palm-Mar,verwarmd zwembad,prive jacuzzi,prive garage,fitness
Klik hier voor meer info.